10.6 C
Antwerpen
zaterdag, september 30, 2023

Laatste nieuws

Reuzegroot insectenhotel op begraafplaats Ruggeveld in Deurne

Stad Antwerpen bouwde een reuzegroot insectenhotel op begraafplaats Ruggeveld in Deurne. De constructie is 11 meter lang en werd geplaatst aan de rand van de begraafplaats, aan een perceel met gewild gras en bloemen. Het hotel is een nest- en schuilplaats voor wilde bijen en allerlei andere insecten, die een belangrijke rol spelen in het ecosysteem.

Stad Antwerpen bouwde het insectenhotel in eigen beheer. Voor de inrichting werd advies ingewonnen bij Natuurpunt. Er zijn compartimenten met bamboepijpjes, rietstengels en stro, maar ook vakken met schors, takkenbundels en dennenappels. Zo vinden insecten zoals hommels, wilde bijen, kevers, pissebedden, torren en ook vlinders er een plaats om te nesten, te schuilen of te overwinteren.

De insecten spelen een belangrijke rol in het ecosysteem. Zo zorgen bijen en vlinders bijvoorbeeld voor de bestuiving van planten en bomen, en lieveheersbeestjes bestrijden bladluizen. De insecten zijn op hun beurt dan weer voedsel voor vogels.

Natuurlijke begraafplaats

Rondom het insectenhotel wordt een groen perceel aangelegd van ruim 600 m2 met bloemenweides, planten, struiken en bomen. Op de begraafplaats wordt ongeveer de helft van de het gras slechts één of twee keer per jaar gemaaid. Door dit ‘gewild gras’ verschraalt de bodem en krijgen bloeiende planten en kruiden alle kansen. Dit zorgt voor voedsel voor de insecten. Op die manier draagt de begraafplaats bij tot de verhoging van de biodiversiteit.

Bovendien zijn de niet gemaaide gazons plekken waar heel wat solitaire bijen een nestplaats maken in de grond.

De begraafplaats werd ook geïntegreerd in de groene omgeving van het omliggende Park Groot Schijn. Dit park is uitgebouwd tot een polyvalent recreatiepark met veel natuur en met plaats voor verenigingen om te sporten en te ontspannen.

Schepen voor dierenwelzijn en stads- en buurtonderhoud Els van Doesburg is erg tevreden met dit nieuwe gastenverblijf voor insecten: “Bijen en insecten zijn onmisbaar voor veel planten en voor de productie van ons voedsel. Door dit grote insectenhotel – zeg maar resort – én door te kiezen voor gewild gras, zorgen we op onze beurt dan weer voor hun voedsel. Dit is voor de biodiversiteit erg goed nieuws. We beheren onze begraafplaatsen ook steeds meer op een natuurlijke manier. Dit om groene oases van rust te creëren in onze stad.”

Districtsburgemeester Tjerk Sekeris vult aan: “Het district Deurne heeft iets met beestjes. Na de larven van het lieveheersbeestje die wij op de Muggenberglei inzetten tegen de bladluis, is dit het tweede initiatief om meer insecten en dus ook meer biodiversiteit naar het district te brengen”.

Begraafplaats Ruggeveld is tijdens de zomermaanden alle dagen open van 8 tot 20 uur. Bezoekers van de begraafplaats kunnen gebruik maken van de parking nabij Park Groot Schijn.

Bericht : Stad Antwerpen foto’s © Antwerpen-Vandaag.be

Stad Antwerpen bouwde een reuzegroot insectenhotel op begraafplaats Ruggeveld in Deurne foto © Antwerpen-Vandaag.be 2022
Schepen Els Van Doesburg en districtsburgmeester Tjerk Sekeris planten een boom aan het bijen- en insectenhotel in Deurne foto © Antwerpen-Vandaag.be 2022
Het bijen- en insectenhotel op de begraafplaats Ruggeveld in Deurne foto © Antwerpen-Vandaag.be 2022

 

Latest Posts

Onze partners