11.3 C
Antwerpen
zondag, april 14, 2024

Laatste nieuws

vtb Kultuur viert 100ste verjaardag met nieuwe naam

Gisteren was het exact honderd jaar geleden dat VTB, de Vlaamse Toeristenbond en voorloper van vtbKultuur, werd opgericht. En dat is niet onopgemerkt voorbijgegaan. In de voormalige Sint-Augustinuskerk in Antwerpen werd uitgebreid teruggeblikt op de eigen geschiedenis en gedebatteerd over het belang van verenigingen om Vlamingen aan het reizen te krijgen en te laten genieten van cultuur in eigen streek en ver daarbuiten. Onder meer Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon en CEO van Toerisme Vlaanderen Peter De Wilde tekenden present voor het debat. De minister kreeg nadien de eer om de nieuwe naam van de vereniging mee bekend te maken. Met de klinkende naam ‘Cultuursmakers’ duikt de vereniging de toekomst in. Die belooft op korte termijn alvast veel festiviteiten om het honderdjarig bestaan extra glans te geven.

De vereniging had voor haar honderdste verjaardag graag een gigantisch verjaardagfeest georganiseerd met alle (1000!) vrijwilligers en cultuurliefhebbers, maar helaas besliste corona daar anders over. Het werd een bescheiden evenement met een delegatie van vrijwilligers uit de eigen rangen en vertegenwoordigers uit de cultuursector. Het grote publiek kon het event via livestream volgen. 

Annelies Moons, presentatrice van onder meer Culture Club op Radio 1, leidde de namiddag in goede banen. Ze nam de toeschouwers eerst mee naar een trip down memory lane. De honderdjarige geschiedenis werd beknopt uit de doeken gedaan. Prachtige foto’s van ‘reizende VTB-ers’ mochten voor de gelegenheid uit de oude doos. 

Daarna modereerde Annelies een debat met Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon, CEO van Toerisme Vlaanderen Peter De Wilde, directeur van De Federatie Dirk Verbist en voorzitter van de vereniging Edith Vervliet. Dit viertal had het uitgebreid over de toekomst van toerisme en cultuurbeleving en de rol van het verenigingsleven hierin. En als we hen mogen geloven: er wacht ons nog een mooie toekomst. Het belang van samen cultuur beleven, is groot. Nu meer dan ooit! Mensen snakken naar verbinding, naar contact. En cultuur is hierbij een bindmiddel. Verenigingen als Cultuursmakers die dit faciliteren en drempels wegnemen, zijn broodnodig en o zo relevant in onze maatschappij!

Een nieuwe naam

Na het debat was het tijd om naar de toekomst te kijken. Die duikt de vereniging in met een nieuwe naam. Minister Jambon had de eer om de nieuwe naam bekend te maken. Met een druk op de knop toverde hij ‘Cultuursmakers’ tevoorschijn. 

De nieuwe naam Cultuursmakers maakt meteen duidelijk wie we zijn en waar we voor staan: mensen en cultuur bij elkaar brengen om te genieten van cultuur, want cultuur smaakt beter samen!

Edith Vervliet: Uitgebreid intern en extern onderzoek deed ons inzien dat de naam vtbKultuur, onvoldoende weergeeft wat we vandaag zijn. Van een ‘toeristenbond’ evolueerden we naar een brede sociaal-culturele vereniging, die mensen dichter bij elkaar brengt via cultuur. De nieuwe naam laat ons toe beter aan te geven wie we zijn en waar we voor staan. Cultuursmakers maakt meteen duidelijk dat je bij ons aan het juiste adres bent om van cultuur te genieten.”

Een jaar lang feest!

Het eerste jaar van Cultuursmakers ziet er alvast veelbelovend uit! Voor de honderdste verjaardag van de vereniging staat er immers een uitgebreid feestprogramma op de agenda: een stadsfestival, gepimpte feestcaravannetjes die door Vlaanderen en Brussel reizen en halt houden op plekken waar de lokale Cultuursmakers-groepen feest vieren, een cartoontentoonstelling, een theatertournee gebracht door Piv Huvluv over het verenigingsleven, een expo over de geschiedenis van de vereniging, een wandelzoektocht … 

KnipoogDag

De aftrap van het feestjaar naar het grote publiek gebeurt met ons cultureel stadsfestival: de KnipoogDag. Hiermee starten we elk voorjaar ons cultureel seizoen. Onze KnipoogDag vindt altijd in een andere stad plaats. We laten deelnemers verborgen pareltjes ontdekken en genieten van verfrissend hedendaagse cultuuruitingen in de gaststad. Geen belegen geschiedenis of bestofte monumenten, maar wel frisse, dynamische, innovatieve cultuur- en erfgoedbeleving met aandacht voor hedendaagse kunst, design, architectuur en stadsontwikkeling. Voor de KnipoogDag van 2022 trekken we naar Antwerpen, de stad waar het voor onze vereniging allemaal begon. www.knipoogdag.be

Informatie op www.cultuursmakersviertfeest.be.

Latest Posts

Onze partners