13.5 C
Antwerpen
vrijdag, september 29, 2023

Laatste nieuws

Unieke tentoonstelling kunstwerken Eugeen Van Mieghem bij Argenta

Investar Fine Arts opent op 19 april haar grote tentoonstelling over Eugeen Van Mieghem en de emigranten van Red Star Line. Meer dan 100 objecten werden uit heel België bij elkaar gebracht voor deze unieke tentoonstelling over de Antwerpse maritieme geschiedenis.

De aanleiding voor de Eugeen Van Mieghem: Kunstenaarsperspectief op de emigranten van Red Star Line tentoonstelling is een schenking van 18 originele werken door het Van Mieghem Museum en privéverzamelaars aan de New York Historical Society. De schenking bevat ook 22 memorabilia van de voormalige rederij Red Star Line en een sculptuur van Julia Levitina met de titel ‘Coming home’.

Tot de schenking behoort het reisverslag van Red Star Line-kapitein Samuel Jackson. Het boek wordt ook tentoongesteld en bevat 20 schetsen en gerelateerde brieven van verschillende internationale kunstenaars. De belangrijkste schets is een portret van Thomas Wilson door de bekende New Yorkse kunstenaar William Meritt Chase, oprichter van de Wilson Steam Ship Line.

De 18 schilderijen en andere voorwerpen verhuizen in september 2022 naar New York. Ze zijn tijdens de tentoonstelling voor het laatst in België te bewonderen.

Daarnaast toont Investar NV voor het eerst aan het grote publiek haar eigen collectie van 15 belangrijke werken van Eugeen Van Mieghem, met onder meer:

Augustine met de kleine Eugeen, het enige bekende olieverfschilderij dat het gezin van de kunstenaar voorstelt.

Havenlandschap, één van de weinige werken met een diameter van meer dan 1 meter.

Centraal in de tentoonstelling staan de originele werken van de kunstenaar. Ze beelden de Joodse emigratie van Antwerpen naar New York uit. In de tentoonstelling vindt de bezoeker ook aanvullende kunstwerken die zowel het leven van de kunstenaar als dat van de landverhuizers weergeeft.

De verzameling toont ook werken uit de entourage van Van Mieghem, met kunstenaars zoals James Ensor, Aloïs de Laet en Constant Meunier.

Het grootste deel van de getoonde objecten wordt door diverse eigenaars in bruikleen geschonken en werden nog nooit aan het publiek getoond.

reportage nu zondag op de website www.Aantwaarpe.be

Latest Posts

Onze partners