29.5 C
Antwerpen
zaterdag, juli 20, 2024

Laatste nieuws

Antwerpse Oeigoeren roepen op tot boycot Olympische Winterspelen in Peking

Een 20-tal Antwerpse Oeigoeren hield vandaag een protestactie op de Wapper in Antwerpen. Ze roepen iedereen op om de Winterspelen in China te boycotten. Volgens de actievoerders zitten er 3 miljoen Oeigoeren in Chinese concentratiekampen.

“We willen zo het Antwerpse publiek bewust maken van de misdrijven in China tegen minderheden zoals de Oeigoeren. Daarom zouden er geen Olympische Spelen mogen doorgaan in dat land. Olympische Spelen staan voor vrede voor de mensheid en de wereld. Maar die vrede is er niet. De mensenrechten worden er op grote schaal geschonden. Oeigoerse vrouwen worden verkracht en zijn onderworpen aan gedwongen sterilisatie. Ook klasgenoten van mij zitten opgesloten in concentratiekampen”, vertelt Ekber Tursun.

Een andere actievoerder, Adilla, sluit zich daarbij aan. “Ook mijn ooms zitten in concentratiekampen, we kunnen onze families niet bellen, want als zij contact hebben met Westerse landen gaan ze daar vragen stellen en lopen ze het risico om opgesloten te worden. De problematiek komt ook nauwelijks in de pers, daarom voeren wij hier actie”.

Sommige mensen op de Wapper blijven even staan en sommigen betuigen hun medeleven.

“We krijgen hier in België ingelepeld dat de Holocaust zich niet meer mag herhalen, maar in China gebeurt het, heel de wereld weet het en niemand doet er wat aan.” Zegt een meisje. Een andere jonge passant vond het shockerend. “In de media krijg je heel weinig informatie, maar door deze actie sta ik er nu wel even bij stil. Ik ga alleszins niet naar de Olympische Winterspelen kijken”.

Antwerpse Oeigoeren roepen op tot een boycot van de Olympische Spelen in Peking.
Foto © Antwerpen-Vandaag.be

Latest Posts

Onze partners