24.1 C
Antwerpen
zaterdag, april 13, 2024

Laatste nieuws

DAKkan festival komt terug

Na twee geslaagde edities in 2018 en 2020, komt het dakenfestival DAKkan in september 2022 terug! Het doel van het festival is om zoveel mogelijk daken cultureel open te stellen voor publiek.

Antwerpen telt 3000 voetbalvelden aan plat dak, waarvan momenteel slechts een heel klein deel wordt gebruikt voor warmterecuperatie, groen of publieke doeleinden. Het festival wil dit op een culturele manier aankaarten want dankzij een waaier aan activiteiten laat DAKkan zien wat er allemaal mogelijk is op een dak. Bezoekers zullen tijdens het festival opnieuw kunnen genieten van concerten, theater, dans, workshops, vertellingen, rondleidingen, yoga, en nog veel meer.

Vele partners staan te popelen om hun daken opnieuw open te stellen voor DAKkan. Naast de vertrouwde daken van o.a. het MAS, MHKA, het Red Star Line Museum en het Provinciehuis gaven de volgende partners alvast hun engagement: Antwerp Management School, het Paleis, de Beacon, Hilton Groenplaats, de nieuwe campus van ZNA Ziekenhuis, en het dak van een Park&Ride gebouw op Luchtbal.

Groendaken opnieuw te bezoeken

Tijdens DAKkan is er op vrijdagmiddag de jaarlijkse kennisdag ‘klimaatrobuuste daken voor professionals’. Ondernemers en specialisten uit de groensector wisselen ideeën uit, leren nieuwe technieken kennen en zoeken naar manieren om groendaken en dakgebruik te vereenvoudigen. Daken hebben immers een enorm potentieel om de stad klimaatrobuust en toekomstbestendig te maken. Zo kunnen ze aangewend worden voor vergroening, slimme watersystemen, zonnepanelen, of een combinatie hiervan. Door dit op grotere schaal te voorzien in de stad, kan er gewerkt worden aan overstromingsveiligheid, hittecomfort of droogte.

Zaterdag en zondag verwelkomen verschillende eigenaars van groendaken de bezoekers van het festival met open armen zodat ze de pracht en de voordelen van die daken uit eerste hand kunnen ervaren. Bezoekers komen van de eigenaar te weten hoe hij het dak ervaart en hoe dit gerealiseerd werd. De inspiratie die bezoekers opdoen, kunnen ze dan nadien samen met de steun van stad Antwerpen, het advies, de voorbeeldgroendaken op het EcoHuis én de Klimaatpremie gebruiken om hun eigen groene dromen waar te maken.

Schepen van leefmilieu Tom Meeuws: “Wereldwijd gaan steden aan de slag met hun daken omdat ze bijdragen tot klimaatrobuustheid (vergroening, wateropvang, alternatieve energie of voedselproductie) en omdat ze heel wat extra en kwaliteitsvolle, groene buitenruimte kunnen bieden in de stad. Ook in Antwerpen zetten we daar fors op in met de Klimaatpremie bijvoorbeeld. Maar er is nog veel onbenut dak-potentieel. Duizenden Antwerpse daken zijn vandaag nog letterlijk braakliggend terrein en hebben een ongelofelijk groen potentieel. Kleine, slimme ingrepen kunnen soms al een wereld van verschil maken. Dit festival is een uitgelezen, inspirerende manier om te zien wat bewoners, bedrijven of scholen allemaal met hun daken kunnen realiseren.”

DAKkan festival – praktisch

  • Maandag 22 augustus: start ticketverkoop via www.dakkan.be. Meer informatie volgt binnenkort
  • Dag 1 – vrijdag 16 september
    • Overdag: kennisdag groendaken voor professionals
    • Avond: feestelijke opening DAKkan festival met DJ’s (locatie is nog een verrassing)
  • Dag 2 – zaterdag 17 september: cultureel programma in heel de stad, regio buiten de Leien, in nauwe samenwerking met bijna alle districten
  • Dag 3 – zondag 18 september: cultureel programma binnen de Leien, in nauwe samenwerking met Antwerpen Shift (20ste editie) en district Antwerpen

Bericht en foto : Stad Antwerpen

Latest Posts

Onze partners