4.6 C
Antwerpen
donderdag, december 7, 2023

Laatste nieuws

Het Rivierenhof in Deurne introduceert rookvrije zones

In het Provinciaal Groendomein Rivierenhof in Deurne zijn vanaf vandaag een aantal zones rookvrij gemaakt. In de sport- en speelzones, de collectietuinen, de verkeerstuin, zones binnen het OLT Rivierenhof en de boszones mag je voortaan niet meer roken. De provincie Antwerpen wil met de nieuwe sensibilisatiecampagne sigarettenrook en tabak zoveel mogelijk uit de buurt van kinderen houden en het Rivierenhof beschermen tegen natuurvervuiling en brandgevaar.

Vandaag, op de Wereld Anti-Tabaksdag werd in het Rivierenhof het charter ‘Generatie rookvrij’ ondertekend door gedeputeerde Mireille Colson, vertegenwoordigers van de sportclubs en concessionarissen van het Rivierenhof. Hiermee wordt de inzet getoond voor het beschermen van kinderen en jongeren tegen de verleiding om te beginnen met roken. “We willen het roken ontmoedigen. Want zien roken, doet roken en we willen dat kopieergedrag vermijden. Daarom vragen we rokers om in de buurt van kinderen niet meer te roken”, vertelt Mireille Colson, gedeputeerde voor de groendomeinen.

In #onzenhof is rookvrij kinderspel

Er hangen verbodsiconen en fotoborden met positieve slogans in het park ter herinnering voor de bezoekers. Op de website van het Rivierenhof en aan het infopunt domeinwacht is een plan te raadplegen waarop de rookvrije zones staan aangegeven.

Wie rookt zal aangemaand worden om dat niet te doen en krijgt een zak-asbakje om de peuk in te doen. “Peuken die op de grond worden gegooid kunnen niet alleen worden opgeraapt door kinderen, ze brengen ook een gevaar mee voor onze natuur. Achtergelaten sigarettenpeuken zorgen voor brandgevaar. Hiernaast zorgen de schadelijke stoffen in sigarettenfilters ervoor dat planten minder goed groeien en dat er microplastics in de magen van dieren en in het water terecht komen”, vertelt Peter Verdyck, directeur van Provinciaal Groendomein Rivierenhof.

Samen beschermen we de volgende generatie en ons prachtige park

Sportclubs en concessionarissen van het Rivierenhof zetten samen met provincie Antwerpen hun schouders onder de nieuwe campagne. Zo is het amfitheater in het OLT Rivierenhof rookvrij gemaakt en wordt er niet gerookt tijdens kindervoorstellingen. Het Kasteel Rivierenhof maakt het terras tegenover de speeltuin rookvrij.

Het park rekent op de steun en medewerking van de bezoekers. Uit een recente bezoekersenquête blijkt dat er wel degelijk draagvlak is voor de rookvrije zones. Zo vindt 77% van de ondervraagde bezoekers het erg als jongeren beginnen roken, 62% vindt dat rookvrije zones een belangrijk signaal geven en 78% vindt dat de speeltuinen en speelzones in het Rivierenhof rookvrij moeten zijn.

Generatie Rookvrij

Generatie Rookvrij is een initiatief van de Alliantie voor een Rookvrije Samenleving. Dit initiatief is uitgegroeid tot een brede beweging van burgers en organisaties die streven naar een samenleving waar niemand nog (over)lijdt aan de gevolgen van roken en meeroken. Het Provinciaal Groendomein Rivierenhof is het derde provinciale domein dat de campagne Generatie Rookvrij onderschrijft. Eerder maakten de provinciale domeinen Hertberg en het Vrijbroekpark al bekend rookvrij te zijn.

“De laatste jaren hebben we heel wat inspanningen gedaan om de groendomeinen kind- en jongerenvriendelijk te maken. Spelen in de natuur is belangrijk voor de gezondheid en we willen dan ook een optimaal kader creëren om onze jonge én oudere bezoekers volop van de frisse lucht te laten profiteren. Sigaretten en e-sigaretten horen daar niet bij”, vertelt Mireille Colson, gedeputeerde voor de groendomeinen.

Bericht : Provincie Antwerpen

Latest Posts

Onze partners