In augustus werken met grote hinder op A12 in Wilrijk

1
19071

Het Agentschap Wegen en Verkeer plant in augustus werken op de A12 in Wilrijk. Er komt een nieuwe asfaltlaag en de brugvoegen worden aangepakt. Geluidsschermen staan niet op de planning. Er komt ook een aanpassing waarbij de automobilisten die van de Atomiumlaan komen op de A12 richting Brussel zullen kunnen afslaan.

De werken worden in de zomervakantie uitgevoerd om de verkeershinder te beperken. Toch zullen de werken onvermijdelijk gepaard gaan met sterke verkeershinder, voornamelijk tijdens de twee periodes waarin de A12 wordt afgesloten (per rijrichting). Het verkeer tussen Antwerpen en Brussel volgt dan een omleiding via de E19.

Gesprek met Stefanie Nagels van Wegen en Verkeer Antwerpen

Persbericht Agentschap Wegen en Vereer

In augustus voert het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) uitgebreide onderhoudswerken uit op de A12 en de Boomsesteenweg (N177) in Wilrijk (Antwerpen). Ter hoogte van het kruispunt met de Atomiumlaan wordt vanaf vrijdag 5 augustus gedurende drie weekends gewerkt. Tijdens de eerste twee weekends gaat het telkens om een periode van vier dagen. Daarnaast wordt gelijktijdig ook gewerkt op het viaduct van de A12 in Wilrijk. De werken worden in de zomervakantie uitgevoerd om de verkeershinder te beperken. Toch zullen de werken onvermijdelijk gepaard gaan met sterke verkeershinder, voornamelijk tijdens de twee periodes waarin de A12 wordt afgesloten (per rijrichting). Het verkeer tussen Antwerpen en Brussel volgt dan een omleiding via de E19.

Werken aan kruispunt A12 met Atomiumlaan
Op de A12 ter hoogte van het kruispunt met de Atomiumlaan wordt het wegdek van de A12 en de Boomsesteenweg (N177) in verschillende zones vernieuwd. De versleten asfaltlagen worden vervangen door nieuw asfalt zodat het wegdek er weer in goede staat is. Daarnaast voert het agentschap ook een aanpassing door aan de inrichting van het kruispunt. In de huidige situatie is het niet mogelijk voor verkeer komende van de Atomiumlaan om linksaf de A12 te nemen richting Brussel. Deze verkeersbeweging wordt na de werken wel mogelijk. De ingreep zal zorgen voor een betere spreiding van verkeer vanuit de zijstraten Atomiumlaan en Kontichsesteenweg naar de Boomsesteenweg/A12.

Werken op viaduct A12
Gelijktijdig met de werken aan het kruispunt voert AWV ook werken uit op het viaduct van de A12 in Wilrijk. Ook hier wordt het wegdek volledig vervangen door nieuwe asfaltlagen. Daarnaast zal een andere aannemer nog dertien dwarsvoegen in het wegdek van het viaduct vernieuwen. De nieuwe brugvoegen zullen een positief effect hebben op de geluidshinder door het verkeer.

Fasering en verkeershinder
De werken aan het kruispunt met de Atomiumlaan en de asfalteringswerken op het viaduct vinden gespreid plaats over drie fases in augustus. Voor de eerste twee fases gaat het telkens om een periode van vier dagen en vijf nachten (van vrijdagavond tot woensdagochtend). Eerst wordt er gewerkt op de A12 richting Brussel, nadien op de A12 richting Antwerpen en tot slot tijdens het weekend van 20-21 augustus op de Boomsesteenweg richting Antwerpen.

Fase 1: vrijdagavond 05 augustus (20u) tot woensdagochtend 10 augustus (5u)
Fase 2: vrijdagavond 12 augustus (20u) tot woensdagochtend 17 augustus (5u)
Fase 3: zaterdagavond 20 augustus (20u) tot maandagochtend 22 augustus (5u)
Tijdens fase 1 wordt gewerkt op de A12 richting Brussel. De A12 richting Brussel is dan afgesloten vanaf de Jan De Vostunnel (voor verkeer komende van R1 Gent) en vanaf de Bevrijdingstunnel (voor verkeer komende van R1 Nederland). Doorgaand verkeer richting Brussel wordt omgeleid via de E19. Plaatselijk verkeer rijdt via de Boomsesteenweg (N177) langs de werfzone. Richting Antwerpen blijft de A12 open.

Tijdens fase 2 wordt gewerkt op de A12 richting Antwerpen. De A12 richting Antwerpen is dan afgesloten vanaf het kruispunt met de Atomiumlaan. Doorgaand verkeer richting Antwerpen wordt omgeleid via de E19. Vanaf het kruispunt met de Atomiumlaan wordt een plaatselijke omleiding voorzien via de Boomsesteenweg (N177) en vervolgens via de Jan De Voslei (voor verkeer richting R1 Gent) of via de Jan Van Rijswijcklaan (voor verkeer richting R1 Nederland). Richting Brussel blijft de A12 open.

Tijdens fase 1 en 2 is het kruispunt van de A12 met de Atomiumlaan onderbroken. Het is dan niet mogelijk om het kruispunt over te steken van west naar oost. De aansluiting van de Atomiumlaan op de Boomsesteenweg richting Antwerpen blijft wel open.

Tijdens fase 3 wordt enkel gewerkt op de Boomsesteenweg richting Antwerpen. De Boomsesteenweg richting Antwerpen is dan afgesloten ter hoogte van het kruispunt met de Atomiumlaan. Verkeer op de Boomsesteenweg komende van Brussel moet vanaf het kruispunt met de Kontichsesteenweg de A12 nemen richting Antwerpen. Tijdens deze fase is het kruispunt met de Atomiumlaan volledig dicht en is het niet mogelijk om de Atomiumlaan in- of uit te rijden langs de Boomsesteenweg. Tussen de Atomiumlaan en de Oudestraat wordt de Boomsesteenweg tijdelijk dubbelrichting gemaakt zodat de bedrijven en omwonenden op dit stuk nog weg geraken langs de Oudestraat.

De werken aan de brugvoegen op het viaduct van Wilrijk volgen een eigen planning en worden uitgevoerd in de periode tussen 10 en 29 augustus. Na het einde van de asfalteringswerken in fase 2 op woensdagochtend 17 augustus (zie planning hierboven), zal er dus nog steeds gewerkt worden op het viaduct. Verkeer blijft dan echter steeds in beide richtingen mogelijk. Op de rijrichting waar gewerkt wordt, rijdt het verkeer dan over één of twee rijstroken.

Weersgevoelig
De huidige planning van de werken werd opgemaakt onder voorbehoud van gunstige werf- en weersomstandigheden en kan bijgevolg nog wijzigen. De meest actuele info is steeds beschikbaar op www.wegenenverkeer.be/antwerpen.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in