In het weekend van 24 en 25 september opent het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen (KMSKA) na 11 jaar opnieuw de deuren. Dat gaat gepaard met een groot feest in en rond het museum. Kroonjuweel is het werk van James Ensor. Het KMSKA heeft immers de grootste Ensor-collectie ter wereld. Een andere blikvanger wordt ‘Maria met kind’ van Jean Fouquet. Dat moet het werk worden wat evenveel betekent als de ‘Mona Lisa’ het Louvre van Parijs. Ook het museum zelf en de tuinen zijn helemaal aangepakt. Het Schoonste Openingsfestival begint op zaterdag 24 september om 10u30.
Gesprek met de voorzitter van het KMSKA, gedeputeerde Luk Lemmens
Wel de grote vernieuwingen zijn natuurlijk het volledig gerestaureerde gebouw, maar belangrijk, we hebben in dat oude gebouw, dat hier van 1890 staat op het Zuid, daar hebben we een volledig nieuw volume ingebracht. De architecte Dikkie Scipio van KAAN architecten heeft het lumineuze idee gehad om in de zes patio’s die in het museum waren, om daar een nieuw volume in te brengen en dat is fantastisch mooi geslaagd. We gaan dus 40% meer ruimte hebben dan daarvoor.
Wat worden zo de topwerken?
We gaan natuurlijk heel veel aandacht schenken aan Ensor. De grootste Ensor-collectie ter wereld zit hier bij ons in het museum en daar gaan we dan ook drie zalen aan wijden. Plus natuurlijk hebben we een aantal zeer belangrijke werken, onder andere ook de Madonna van Fouquet, dat in feite het werk moet worden wat de Mona Lisa is voor het Louvre moet de Madonna van Fouquet worden voor ons museum.
Is Oostende niet een beetje boos dat wij hier grote de grote Ensor-stad gaat worden?
Wel ze moeten niet boos zijn, maar we kunnen er niet onderuit, wij hébben de grootste Ensor-collectie dus we gaan er echt mee uitpakken in Antwerpen.
Het museum krijgt ook een nieuwe ingang …
Ja we gaan een invulling geven aan ons museum in de zin van dat we het scharniermoment op 1890 1880 nemen. Dat is Ensor. En Ensor zal belangrijk worden in het nieuwe museum, maar wij gaan niet alleen de modernen in het nieuwe museum hangen en de oude meesters in het oude, neen onze curatoren hebben ervoor gezorgd dat we ook de confrontatie aangaan, zowel met de moderne en de oude meesters, zowel in het oude als in het nieuwe museum en dat zal de nieuwe invulling zijn 650 schilderijen, sculpturen, etsen, … hier te bekijken in het Museum voor Schone Kunsten.
Er komt ook een soort interactieve tour of komt er een audio begeleiding?
Wel er zal enorm ingezet worden op beleving. Een museum waar je de schilderijen tegen de muur hangt, waar je sculpturen op zaal zet en en dergelijke meer, dat alleen daar komen de mensen niet meer naartoe. Je moet beleving creëren. We gaan beleving op tal van vlakken doen. We gaan die beleving doen met Christophe Coppens een vroegere hoedenmaker die nu installaties maakt, die heeft verschillende accenten uit schilderijen vergroot, zodanig dat voor kinderen het ook heel aangenaam zal zijn om die te kunnen herkennen in een schilderij. We hebben ook een fantastisch mooie mozaïek van meer dan 400 duizend stukjes waar ook accenten van schilderijen in het museum komen, ook dat is weer een beleving. En natuurlijk ook de audioguide en dergelijke meer. En ook Radio Bart. Radio Bart heeft niks te maken met onze burgemeester, maar één van onze medewerkers die blind is geworden die zal de radio maken op zaal.
Is er buiten wat veranderd?
De tuin natuurlijk. We hebben een prachtige tuin. Het Team van Meer! dat de tuinaanleg heeft gerealiseerd, heeft prachtig werk verricht. Het (team) heeft gekeken naar hoe de tuin er historisch uitzag en heeft daar zoveel als mogelijk naar toe gewerkt. Onze tuin zal ook de eerste museumkamer worden. Zodanig dat de mensen ook al hier kunnen flaneren en genieten van de beeldhouwwerken die er staan.
En de vijver blijft die?
Wel ja dus de horizontale fontein die zal inderdaad blijven. Dat is een kunstwerk dat geschonken is in 2005 aan het museum en dat zal deel blijven uitmaken van het patrimonium rond het museum.
Het wordt voor de Antwerpenaar een grote hotspot hé?
Ja, ik denk het wel hé. Men heeft 11 jaar moeten wachten, 11 jaar wachten op een werf gekeken de buurt heeft hier in het stof gezeten, ja we moeten nu iets teruggeven en dat doen we door onze kunstcollectie op een ongelooflijk mooie manier te laten zien aan aan iedereen die hier komt en we hopen dat dat heel veel mensen zijn.
En dan is het nu uitkijken naar de grote openingen 24 en 25 september, want dat wordt een groot feest …
Ja dat wordt echt een groot feest hé. Ik denk dat dat ook moet, iedereen kijkt er naar uit, 24 september ’s morgens om half elf dan zullen we openen met deCHORALE, een groot orkest, een koor van 120 mensen, kinderkoor daarbij, het Ballet zal er zijn, in het museum zullen er tal van activiteiten zijn, rond het museum zullen er tal van activiteiten zijn, ja ik denk dat het een feest zal zijn waar de Antwerpenaar echt naartoe zal komen, ik hoop dat het goed weer is, dat er heel veel volk zal zijn, het zal een fantastisch moment worden.
© Antwerpen-Vandaag.be
Openingsfeest op 24 september
Op zaterdag 24 en zondag 25 september vieren we de heropening van het museum met een kunstzinnig festival. Op het museumplein vinden optredens en festiviteiten plaats. De prachtig vernieuwde museumzalen bruisen van feestelijke activiteiten. Want ook feesten is een kunst.
Al meer dan tien jaar hebben we naar dit moment toegeleefd. Het moment waarop de deuren van het gerenoveerde museum weer openzwaaien. Op zaterdag 24 september om 10.30 uur is het zover. Klokken en trompetten trekken het openingsfestival op gang. Een openingsceremonie met balletdansers en een 120-koppig koor eindigt in een feestelijke climax. Dat is Het Schoonste Gevoel.
Buiten het museum…
Hiermee start officieel het Schoonste Openingsfestival, een gratis festival op het museumplein, dat twee dagen duurt. Op het programma? Twee volle dagen met kleurrijke animatie, festiviteiten en een schildersmarkt rond het museum. Er zijn verrassende optredens. Onder andere van onze Artists in Residence. Alle activiteiten en festiviteiten buiten de museummuren zijn gratis en voor iedereen toegankelijk.
DJ-duo 2manydjs sluit dag één van Het Schoonste Openingsfestival af. De broers Dewaele zijn de absolute kers op de taart.
… én binnen de museummuren
Ook ín het museumgebouw weerklinkt er muziek. Er zijn inspirerende cross-overs, installaties en expo’s. Kinderen en hun families nemen deel aan creatieve ateliers en workshops. Dé sterren van de dag zijn natuurlijk de vernieuwde collectiepresentatie, de uitzonderlijke architectuur en de gerenoveerde museumzalen.
Het Schoonste Gevoel
Filmmaker Javier Barcala was getuige van een bijzonder moment. Het zien van Rubens’ meesterlijke Aanbidding door de koningen, in de gerestaureerde Rubenszaal, zorgt voor een klein wonder.
Persbericht kMSKA
Lang verwacht en eindelijk is het zo ver: het KMSKA gaat weer open |
Op 24 september zwaait het vernieuwde Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA) de deuren open. Na elf jaar bouwen en renoveren is het publiek er opnieuw welkom. Met een iconisch gebouw, een collectie van wereldklasse, een dynamische presentatie en een programmatie met lef is het nieuwe KMSKA er helemaal klaar voor. |
Minister-president Jan Jambon: “De opening van het KMSKA is hét culturele hoogtepunt van 2022. Musea zijn belangrijk in een samenleving. Ze zijn niet enkel het levende geheugen van de generaties voor ons, het zijn ook plekken die inspelen op ontwikkelingen in de samenleving. Musea staan helemaal bovenaan als bakens van vertrouwen en hoop. In deze onzekere tijden hebben ze een steeds belangrijkere rol te vervullen. Het KMSKA herbergt de grootste kunstcollectie van Vlaanderen. Onze Vlaamse Meesters zijn na een lange wereldreis eindelijk terug thuis!”
Het KMSKA was elf jaar voor het publiek gesloten. In die periode werd het historische gebouw gerenoveerd en werd er een nieuw hagelwit volume aan toegevoegd. De nieuwe toevoeging is een inbreiding in de historische patio’s. Hierdoor komt er 40% extra tentoonstellingsruimte. Dikkie Scipio van KAAN Architecten creëert twee werelden in één gebouw. Nog voor de opening viel het museum als gebouw al in de prijzen. “De Vlaamse overheid investeerde de voorbij jaren ruim 100 miljoen euro in de restauratie en uitbreiding van het KMSKA. Hiervoor krijgen we maar liefst 21.000m² museum. Als je het vergelijkt met soortgelijke bouwprojecten van musea in het buitenland, is dit een goedkoop project. Maar 100 miljoen euro blijft een smak geld. Ik sta pal achter de keuze van mijn voorgangers en mezelf om in dit gebouw, op deze plek en in deze collectie te blijven investeren”, aldus Jan Jambon. Luk Lemmens, voorzitter KMSKA vzw: “Het KMSKA is bijzonder tevreden met deze nieuwe infrastructuur die veel mogelijkheden biedt. In de toekomst blijven we echter voor flinke financiële uitdagingen staan. De voorbije jaren hebben we ons met de raad van bestuur vaak over het businessmodel gebogen. We hebben internationale ambities. En ambities kosten geld. De overheid zit in een moeilijk parket en we hebben daar begrip voor. Door ons als echte culturele ondernemers te positioneren hebben we veel draagvlak gevonden bij de bedrijven. Het KMSKA is de eerste culturele instelling in Vlaanderen die hierin zo een goed resultaat kan neerzetten.” Collectie Met 8400 stukken is de collectie van het KMSKA de grootste en meest waardevolle van Vlaanderen. De collectie is het resultaat van de eclectische smaak van verzamelaars en directeurs uit verschillende tijdsperioden. Het oudste werk dateert van uit de vroege 14de eeuw. Het KMSKA bezit voornamelijk kunst uit België en de Zuidelijke Nederlanden maar heeft ook een flink aantal internationale topstukken van uitzonderlijke kwaliteit. Carmen Willems, algemeen directeur: “We kozen er resoluut voor om de collectie te presenteren binnen twee grote periodes. De oude meesters tonen we in het historische deel, de modernen in het nieuwe volume. Op het scharnierpunt situeert de kunstenaar James Ensor zich. We hebben van Ensor de grootste collectie ter wereld. Hij krijgt een volledige vleugel toebedeeld.” Luk Lemmens, voorzitter KMSKA vzw: “Het KMSKA wordt te vaak nog enkel aan oude meesters gelieerd. Dankzij de gewonnen ruimte krijgt onze fantastische collectie moderne kunst de plek die ze verdient. Bovendien kunnen we nu voluit uitpakken met werken van James Ensor en ook met Antwerps kunstenaar Rik Wouters. Ook van Wouters bezitten we wereldwijd de grootste collectie.” Een open huis Het nieuwe museum wil een plek van ontmoeting zijn waar iedereen zich welkom voelt. De drempel van het nieuwe museum is ook letterlijk tot op de begane grond gebracht, waar we een bijkomende ingang creëerden. Het museum zet sterk in op inclusie en participatie. Alle facetten van de werking en de programmatie tonen aan dat er grondig nagedacht is over meerstemmigheid. “Dat zie je aan alles, of het nu gaat over de zaalteksten of objectlabels, de partners waarmee het KMSKA samenwerkt, de keuze van de Artists in Residence of de samenstelling van het team. Het museum, kreeg tijdens zijn schoonheidsslaap geleidelijk aan een nieuw DNA. Daar zijn we fier op want zo een proces gaat niet vanzelf,” aldus Willems. Carmen Willems: “Het was een uitdagende en delicate evenwichtsoefening. Er werden gedurfde keuzes gemaakt. We hadden een aantal belangrijke focuspunten in onze aanpak: we willen de bezoekers uitnodigen om anders te kijken en meer te zien. Dat doen we onder andere door op een onconventionele manier kunstwerken te tonen maar ook met het project Radio Bart, met De Tien van Christophe Coppens en met het toevoegen van performances door onze Artists in Residence.” Het KMSKA heeft als baseline ‘Het Schoonste Gevoel’. Het zet meteen de toon. De focus ligt niet langer enkel op kennis vergaren, maar nog meer op beleven. Het KMSKA wil elke bezoeker een gevoel meegeven dat ook buiten de museummuren nog lang blijft nazinderen. “Voor mij is het belangrijk dat een museum inzet op beleving. Het KMSKA-team heeft op dat vlak ongelooflijk werk neergezet. Ik nodig dan ook graag iedereen uit om zich te laten onderdompelen in de wondere wereld van het KMSKA,” aldus voorzitter Lemmens. Jan Jambon sluit af: “Samen met de stad en EventFlanders organiseren we op 24 en 25 september een gratis openingsfestival voor de buren, de Antwerpenaren en alle bezoekers. Kom het samen met ons beleven.” |