Maagdenhuis heeft aanwijzingen dat ‘Delfts Blauw’ uit Antwerpen afkomstig is

0
2575

Het Maagdenhuis, het museum dat Antwerpse vondelingen-, wezen- en armenzorg door de eeuwen heen toont, heeft een indrukwekkende collectie papkommen, erkend door Unesco. Die papkommen zijn geschilderd in een blauw dat gekend is als ‘Delfts Blauw’. Maar op het einde van de Gouden Eeuw zijn veel Antwerpenaars uitgeweken naar Nederland en Delft. Pas in die periode duikt dat blauw van de papkommen op in Delft. In het Maagdenhuis hebben ze aanwijzingen dat ‘Delfts Blauw’ eigenlijk ‘Antwerps Blauw’ is.

Bekijk hier het volledige gesprek met Gerrit Van Dyck van museum Het Maagdenhuis 

www.Aantwaarpe.be

Door ‘De Papkommen’ van het Maagdenhuis in Antwerpen, staat het Delfts Blauw ter discussie. Het zou ‘Antwerps blauw’ zijn foto © Antwerpen-Vandaag. be

We hebben onze topstukken ‘de Papkommen’, misschien ook minder bekend, maar het zijn wel Unesco topstukken en het speciale aan die papkommen is, dat zijn kleine kommetjes die beschilderd werden door de weesmeisjes, maar die zijn beschilderd in een typisch blauw, dat de meeste mensen kennen als Delfts blauw. Nu dat Delfts blauw staat een beetje ter discussie, want op het einde van de Gouden Eeuw van Antwerpen zijn heel veel mensen uit Antwerpen gevlucht naar Nederland en ook naar Delft. En pas in die periode duikt in Delft hetzelfde blauw op van onze papkommetjes. Het aller-speciaalste is, dat wij hem een papkom hebben, gesigneerd op de onderkant A.N. en dat er in Delft papkommen zijn opgedoken met diezelfde initialen, dus wij durven stilaan te beweren dat het Delfts blauw misschien wel Antwerps blauw is.

© Antwerpen-Vandaag.be 2022

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in