Grote kans op hervatting vluchten tussen Antwerpen en Londen

0
6379

De Antwerpse Luchthaven gaat de start- en landingsbaan renoveren. Van een verlening van die baan is geen sprake. Ook de verlichting wordt vervangen en milieuvriendelijker. Luchthaven Antwerpen levert heel veel inspanningen om de mogelijke hinder voor omwonenden zoveel mogelijk te beperken. Meer goed nieuws, want de kans is zeer groot dat de luchtverbinding tussen Antwerpen en Londen eind dit jaar opnieuw zal hervat worden.

Gesprek met commandant Wim Verbist van Antwerpen Airport

Na twee jaar corona, met de nodige problemen tot gevolg, stellen we vast dat de luchtvaart terug terug uit een dal aan het kruipen is en op de luchthaven Antwerpen gaan we langzaam maar zeker terug naar de cijfers, passagiersaantallen en bewegingen van 2019. Dus in feite zijn we op de goede weg.

Maar er moeten wel een aantal aanpassingen gebeuren aan de landingsbaan …

De Luchthaven Ontwikkelingsmaatschappij Vlaanderen, kortweg de LOM, heeft een omvangrijke investering voorzien, die investering betreft de renovatie van de startbaan op verschillende vlakken. Ik benadruk: het is een renovatie van de bestaande baan, het is dus zeker en vast geen verlenging. De baan wordt niet langer als vandaag.

Wat moet er juist aan gebeuren?

Welnu wij sluiten zoals u weet ongeveer vijf – zes weken, dit heeft tot gevolg uiteraard dat de activiteit stopt, maar dit is wel de beste manier voor de aannemer om te kunnen werken. We gaan de toplaag vervangen, ook wordt er op bepaalde punten aan de fundering gewerkt, de riolering en de verlichting worden vervangen.

Hoe zit het eigenlijk met de toekomst van de luchthaven?

De toekomst van de luchthaven op dit ogenblik weet u al dat hun maatschappij Sky Alps, om ze niet te noemen, die een lijn start tussen Antwerpen en Bolzano. Bolzano is Zuid-Tirol en zal voornamelijk gebruikt worden voor mensen die willen gaan skiën, maar niets belet, het is nog te vroeg om te zeggen, maar niets belet dat dat eventueel ook in de zomermaanden kan verder gezet worden.

En zijn nog een nieuwe plannen bijvoorbeeld een hervatting naar Londen of zo?

De luchthaven werkt al een hele tijd aan een heropstart van de Antwerpen – Londen City route. Het is nog te vroeg om daar iets over te zeggen, maar we hopen wel dat naar het jaareinde toe, daar goed nieuws al komen.

Dus er zou waarschijnlijk terug een verbinding naar Londen kunnen komen …

Ja, dat hopen wij en we werken zeker en vast in die richting.

De luchthaven zet ook in op milieu-vriendelijkheid, er worden een aantal aanpassingen gedaan qua geluid, qua elektriciteit en energie ook …

Onder meer … er komt een platform aan de noordzijde van de luchthaven, een opstart- en warmdraai platform waardoor de geluidshinder voor de omwonenden aan de noordzijde verder zal afnemen, om terug te komen op de startbaan, de huidige halogeen verlichting, die dateert toch van een paar decennia geleden, wordt vervangen volledig door led-verlichting, waardoor het stroomverbruik van luchthaven aanzienlijk zal verminderen. Een aantal maatschappijen hier investeren in elektrische vliegtuigen, luchtvaartuigen. Op dit ogenblik is er een maatschappij die reeds twee elektrische trainingstoestellen heeft aangeschaft. De luchthaven zelf zal geleidelijk aan ook het wagenpark aanpassen. Op dit ogenblik wordt er bijvoorbeeld ook al een elektrisch voertuig voor de luchthaven-inspectie aangeschaft en tenslotte is een groot deel van het handling materiaal op dit ogenblik ook reeds elektrisch.

© Antwerpen-Vandaag.be 2022

Vliegend personeel van TUI klaar voor een volgende vlucht foto © Antwerpen-Vandaag.be
vliegtuig TUI op de luchthaven Deurne, klaar voor vertrek foto © Antwerpen-Vandaag.be

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in