Op zondag 11 september vindt Open Monumentendag plaats met als thema ‘duurzaamheid’. Meer dan 35 Antwerpse gebouwen stellen hun deuren open, en er zijn in de stad ook vier thematische stadswandelingen en een fietstocht. Alle locaties zijn gratis te bezoeken. Voor een aantal activiteiten is vooraf reserveren aan te raden, dat kan vanaf 23 augustus.
De meer dan 35 locaties, wandelingen en fietstocht geven niet enkel een unieke blik achter de schermen. Ze werden alle geselecteerd binnen het thema duurzaamheid.
De recente restauratie van het stadhuis en zaal Harmonie tonen een meer klassieke visie op duurzaamheid en monumentenzorg, onder andere door in te zetten op energetische normen. Maar er zijn ook tal van voorbeelden die een minder voor de hand liggende link tonen. Zo heeft duurzaamheid ook een gemeenschapsvormende impact: mensen komen samen in gebouwen zoals huis Sant’Egidio en De Roma, en het heeft tevens een invloed op de uitstraling en de erfgoedbeleving, zoals te zien bij Godshuis Van der Biest. Beschermde parken, zoals het Stadspark, zijn dan weer de groene long bij uitstek in het midden van een verharde stad. Andere locaties hebben een meerwaarde door de maatschappelijke rol die ze vervullen om tot een duurzame samenleving te komen, denk maar aan kwaliteitsvol onderwijs voor meisjes en jongens; toegankelijke districtshuizen als symbool voor een vreedzame en inclusieve samenleving; en armoedeorganisaties.
Burgemeester Bart De Wever: “Antwerpen is een historische stad, waar tal van gebouwen stille getuigen van zijn. Heel wat erfgoed wordt volop gerestaureerd en daarbij wordt ook maximaal ingezet op de verduurzaming. Een thema dat men niet vanzelfsprekend linkt aan onroerend erfgoed, en daarom perfect geplaatst is om bezoekers te verrassen. Ga eens kijken naar het stadhuis dat in juni de deuren terug opende. Bezoek het samentuinproject in Godshuis Van der Biest, de transformatie van het voormalige goederenstation Antwerpen-Zuid naar Bank Van Breda, of een van de vele andere duurzame restauratie- en herbestemmingsprojecten!”
Programma
Bekende klassiekers en te ontdekken parels stellen hun deuren open, van de historische binnenstad tot in de verschillende districten.
Wie altijd al eens een nog werkende windmolen langs de binnenkant wou bekijken trekt naar Lillo, Berendrecht of Linkeroever. De molenaars vertellen er enthousiast over de werking van de molen.
Om klassiekers opnieuw te ontdekken zijn het gerestaureerde stadhuis en het Steen, maar ook het Vleeshuis, Maagdenhuis en de Bourlaschouwburg geknipt. Wie zich wil laten verrassen, passeert ook even langs het Huis van Sant’Egidio in de Kammenstraat.
Wie onbewandelde paden wil betreden, kan terecht in het studentenkwartier om De Grote Robijn, het klooster van de Grauwzusters en Godshuis Van der Biest te ontdekken.
Op Het Eilandje is heel wat boeiends te beleven in het FelixArchief, Technicum De Londenstraat, de Droogdokkensite en de Antwerpse Brouw Compagnie. Even een pauze voor de kinderen? Laat ze een workshop volgen bij Stormkop.
Aan de andere kant van het centrum is er Nieuw Zuid waar de gebouwen van Bank Van Breda te bewonderen zijn, te combineren met 475 jaar Leikwartier, waar bezoekers een bijzonder stukje stad ontdekken.
In Borgerhout zetten het districtshuis, BorGerHub en De Roma de deuren open.
Buiten de Ring zijn het Vlaamse Tram- en Autobusmuseum, de Arenawijk van Braem, pastorie Sint-Fredegandus en Koninklijk Atheneum Deurne te bezoeken.
Foto: De Grote Robijn gedeelde binnenplaats ©LUCID