Provincie blijft investeren in fietspaden – Nieuwe verbinding tussen Ekeren en de haven

0
1397

Ondanks de besparingen die moeten doorgevoerd worden, blijft de provincie investeren met de focus op de basisopdrachten. Mobiliteit is daar één van. Zowel stad als provincie hebben al een lange weg afgelegd op vlak van fietsinfrastructuur, maar ook in 2023 blijft men de kaart trekken van de fietsers. Zo gaat heeft de provincie 11,5 miljoen euro aan investering klaar daarvoor staan. Daarmee wil meen een belangrijke onbekende schakel realiseren, de verbinding tussen het centrum Ekeren en de Noorderlaan, vertelt eerste gedeputeerde van de provincie Luk Lemmens.

Gesprek met eerste gedeputeerde van de provincie Antwerpen Luk Lemmens

Vanuit de Provincie is dat één van onze belangrijke initiatieven, dat zijn die fietsostrades, verschillende fietsostrades komen toe in de stad Antwerpen of vertrekken daar en dat is natuurlijk enorm cruciaal om ook steden en gemeenten mee te motiveren om goede fiets infrastructuur aan te leggen en daar slagen we vanuit de provincie ook in om die sensibilisering over te brengen aan iedereen.

Een belangrijk traject was tussen Antwerpen en Lier. dat is gerealiseerd ondertussen …

Ja inderdaad, de verbinding Antwerpen – Lier de fietsostrade vanaf de luchthaven van Deurne naar Lier toe, 4,5 meter breed, de nieuwe norm die we hanteren en waar je dan ook langs de natuur kan fietsen, heel mooi. Je kan uw kop leegmaken en dan kom je in Lier aan het station en dan heb je daar een prachtig brug- en tunnelcomplex om tot aan het station te kunnen fietsen, het is zeer mooi traject.

Uiteindelijk heeft de provincie ook veel lof gekregen hè en de stad trouwens ook, want Antwerpen werd uitgeroepen tot 2e beste fietsstad ter wereld.

Ja dat klopt ook hè. Met alle negativisme dat men er soms over praat, men kan toch niet anders dan vaststellen dat zowel het stadsbestuur, maar ook vanuit de provincie dat men enorm inzet op meer fietsers, op de fietsostrades, op de fietspaden te krijgen. Er wordt enorm geïnvesteerd in nieuwe fietspaden bij elke heraanleg van wegen wordt er aandacht gegeven aan de fietsers en dat zie je toch hè. Als je in Antwerpen rond fietst of rond rijdt, dan zie je enorm veel mensen op de fiets en dat doet mij enorm veel plezier.

Ook dit jaar gaat de provincie investeren in fietspaden neem ik aan …

Ja uiteraard, we hebben 11,5 miljoen euro aan investeringen klaar staan voor het voor dit jaar en we gaan er natuurlijk voor zorgen dat er een aantal zeer belangrijke schakels worden gerealiseerd en één van die belangrijke ontbrekende schakels, missing links zoals men dat dan noemt, dat is de schakel tussen het centrum van Ekeren en de Noorderlaan. En waarom is die belangrijk? Omdat heel veel havenarbeiders daar gebruik van kunnen gaan maken en op een veilige manier met de fiets van Ekeren naar de haven kunnen fietsen en we hopen op die manier om toch weer een aantal auto’s uit de file te halen.

Kan je daar een timing op plakken?

Wel die werken zullen in het voorjaar moeten starten en ja dan hopen we natuurlijk dat binnen een paar maanden, maar dat zal de waarschijnlijk nog pas einde van dit jaar, misschien in volgend jaar zijn, dat men die zal kunnen infietsen, maar het is een zeer belangrijke ontbrekende Schakel die we daar gaan realiseren.

© Antwerpen-Vandaag.be 2023

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in