13 C
Antwerpen
dinsdag, september 26, 2023

Laatste nieuws

Stad keurt voorontwerp voor vergroening ‘den Bell’ goed

In opdracht van stad Antwerpen en AG Vespa stelde het ontwerpteam OMGEVING in samenwerking met Bollinger Grohmann, PAKT, B-GT en Yellow Window een voorontwerp op voor het ontharden en vergroenen van het binnenplein, de gevels en de daken van het stedelijk administratief centrum ‘den Bell’. De stad wil zo een kwalitatieve, groene plek creëren voor buurtbewoners, bezoekers en stadsmedewerkers. Het college keurde dat voorontwerp nu goed. Als alles volgens plan verloopt starten de werken in het najaar van 2023.

Den Bell ligt aan het Francis Wellesplein op het Zuid in Antwerpen, een plek in de Brederodewijk die gevoelig is aan wateroverlast en hittestress in de zomer. Stad Antwerpen keurt nu een voorontwerp goed waarbij ze deze uitdagingen aanpakt, door extra in te zetten op regenwateropvang, plantvakken en een vergroening van de daken en gevels. ​

Groen in plaats van grijs ​

Het binnenplein, dat ook het dak is van de ondergrondse parkeergarage, wordt voor 31% onthard door meer plantvakken aan te leggen. Bijkomende bomen, struiken en een pergola zorgen voor verkoeling en beschutting tijdens warme zomerdagen. Het dak van den Bell krijgt dan weer een groene isolatielaag die bijdraagt aan een aangenamer binnenklimaat. Ook de gevels worden groener. Op verschillende plekken zullen klimplanten via hulpsystemen langs de gevels omhoog groeien. Dat versterkt de groene beleving en verbetert de akoestiek van het binnenplein. Dit voor ongeveer 335 m² gevelgroen.

Schepen voor groen Els van Doesburg: “Met deze plannen vergroenen we Den Bell maximaal. We ontharden het vele grijs hier met 30%. De bijkomende bomen, struiken en een pergola met klimplanten zorgen daarnaast ook voor extra schaduw. Voor de bestaande bomen maken we dan weer meer wortelruimte vrij, hierdoor geven we deze bomen alle groeikansen. Met het vele gevelgroen en de verschillende groendaken gaan we voor zowel verticaal als horizontaal groen. Den Bell wordt een echte groene oase in de Brederodewijk.”

(bericht en afbeelding : Stad Antwerpen)

Latest Posts

Onze partners