14.7 C
Antwerpen
donderdag, juli 18, 2024

Laatste nieuws

Stad wint European City of the Trees Award

Stad Antwerpen ontving vrijdag 16 juni de European City of the Trees Award tijdens een ceremonie in het stadhuis. De European Arboricultural Council reikt deze prestigieuze award ieder jaar uit aan een Europese stad die met toonaangevende activiteiten extra inzet op groen, bos- en bomenbeleid. De stad leverde de voorbije jaren heel wat inspanningen voor een duurzaam en ecologisch beheer van bomen in de stedelijke omgeving.

Met de boominventaris en haar boombeheerplan draagt stad Antwerpen zorg voor ruim 100.000 bomen en blijft ze inspanningen leveren voor bomen en groen op het openbaar domein. Die extra inzet van de stad op haar groen, bos- en bomenbeleid wordt nu bekroond met de prestigieuze European City of the Trees Award, uitgereikt door de European Arboricultural Council.

Schepen voor groen Els van Doesburg nam de award in ontvangst: “Ik ben bijzonder trots dat Antwerpen de European City of Trees Award in ontvangst mag nemen. Het is heel fijn om bevestiging te krijgen voor het gevoerde groen, bos- en bomenbeleid. Vooral het Toekomstbomen-project trok de aandacht, en wordt door de EAC aanbevolen als voorbeeld voor andere Europese steden. Het harde werk van onze groendienst is vaak onzichtbaar dus is het niet meer dan terecht dat zij in de bloemetjes worden gezet. Dit is een extra motivatie om onze inspanningen verder te zetten om van Antwerpen een groene en leefbare stad te maken.”

Toekomstbomen

Een mooi voorbeeld van die extra inspanningen zijn de investeringen van stad Antwerpen en haar districten in Toekomstbomen, zowel door de aanplant van nieuwe bomen als door de opwaardering van bestaande bomen. De stad telt al meer dan 900 Toekomstbomen in straten en op pleinen. Door veel ruimte te voorzien, zowel boven als onder de grond, krijgen de bomen alle kansen om te groeien en worden ze meer dan 120 jaar.

Daar waar de stedelijke context niet ideaal is voor grote bomen voorziet de stad ondergrondse groeiplaatsconstructies, zoals een boombunker gevuld met speciale bomengrond onder de weg of het voetpad. Door ook te zorgen voor een goede doorwortelbare ondergrond, beluchting en bewatering, krijgen de bomen alle kans op een lang leven.

Toekomstbomen zorgen door hun massaal bladvolume voor extra groen in de stad en dragen bij tot een gezondere leefomgeving. Ze zuiveren de lucht en zorgen voor natuurlijke verkoeling en schaduwplekken in de zomer. Daarnaast temperen ze de omgevingsgeluiden en zorgen ze voor meer rust. Meer groen verhoogt ook de biodiversiteit en vormt een plek voor vogels en insecten.

ECOT Award

De European City of the Trees Award werd voor het eerst uitgereikt in 2007, aan de Spaanse stad Valencia. Antwerpen hoort nu thuis in een rijtje van toonaangevende steden zoals Wenen, Praag, Talinn en Amsterdam. De award komt als een bijzonder vormgegeven houten boekomslag met daarop de namen van alle steden die de prijs voorheen ontvingen.

Aansluitend op de uitreiking organiseert de stad enkele lezingen over het duurzaam beheer van bomen. Zondag krijgen de delegatieleden afsluitend een rondleiding langsheen enkele bijzondere bomenprojecten in de stad.

Bericht : Stad Antwerpen foto © Dries Luyten

Latest Posts

Onze partners