12.8 C
Antwerpen
zaterdag, juni 15, 2024

Laatste nieuws

Werken om Pretoriastraat in Berchem om te vormen tot fietscorridor van start

De Pretoriastraat in Berchem – tussen de Uitbreidingstraat (binnensingel) en de Draakplaats op Zurenborg is momenteel afgesloten voor het verkeer.  De werken om de straat om te vormen tot fietscorridor zijn daarmee van start gegaan.

De Pretoriastraat maakt onderdeel uit van de langere rode loper fietsstraten van de Singel tot aan het Mediaplein. De grijze asfalt wordt vervangen door rode asfalt. Bijkomend worden er verkeersplateaus voorzien op het kruispunt Pretoriastraat- Velodroomstraat en Pretoriastraat- Krugerstraat om de snelheid van het gemotoriseerd verkeer af te remmen.

De Pretoriastraat wordt, omwille van de beschikbare breedte, voorzien van een overrijdbare middenstrook in (mozaïek)keien die de rijbaan visueel opdeelt in twee (rode) rijlopers. Deze maatregel moet er voor zorgen dat het niet inhalen van fietsers beter gerespecteerd wordt. Ter hoogte van de busstrook wordt deze middenstrook in een kleine opstand uitgevoerd, zodat enerzijds beide rijrichtingen duidelijk gescheiden worden, en anders voertuigen die richting Draakplaats rijden in de asverschuiving worden geleid, wat moet zorgen voor een bijkomend snelheidsremmend effect.

Verhuis De Lijn

Komende van de Singel worden fietsers met rugdekking de rijbaan opgeleid. Binnen enkele jaren, wanneer de stelplaats van De Lijn verhuist, zal ook de aanleg van de kop van de Pretoriastraat met de Singel aangepast worden en versmald, zodat fietsers vanuit de Singel rechtstreeks de rijbaan op kunnen rijden. Vandaag is dat evenwel nog niet mogelijk omwille van de uitrijbeweging van de lijnbussen.

Fietsers richting Singel worden op het einde van de straat naar het fietspad geleid. Aan de noordzijde van de straat worden in het eerste deel van de straat (tussen Singel en Velodroomstraat) bijkomende parkeerplaatsen gerealiseerd. Ook voor de andere straten op de rode loper van Singel tot Mediaplein is het ontwerp voor de uitrol van rode lopers lopende.

Latest Posts

Onze partners