17.5 C
Antwerpen
zaterdag, juni 15, 2024

Laatste nieuws

Beeld ‘De Buurt’ op nieuw Duvelsplein

Op 13 januari werd het gerestaureerde beeld ‘De Buurt’ geplaatst op het nieuw aangelegde Duvelsplein. Dit beeld kent al een rijke geschiedenis kent in Merksem.

Op 19 september 1980 kwam het Gemeentebestuur van Antwerpen samen in de wijk Oud-Merksem om het nieuwe beeld ‘De Buurt’ in te huldigen. Het beeld van kunstenaar Marcel Breckpot werd aan de bewoners van de wijk geschonken ter gelegenheid van de toen traditionele Duveltjeskermis. Het beeld kreeg een plaats op het speelterrein in de Borrewaterstraat en is geïnspireerd op typisch wijkfiguren. Het drukt verbondenheid en samenhorigheid uit, een boodschap die we ook vandaag nog graag uitdragen.

Verhuis naar Luchtbal

De vele jaren dat het kunstwerk in de Borrewaterstraat stond, eisten hun tol. Het beeld geraakte meermaals beschadigd en het werd een aantal keer gerestaureerd. Uiteindelijk werd het weggehaald tijdens de heraanleg van het speelterrein. Het beeld verhuisde naar de wijk Luchtbal, waar het een tijd lang op een grasplein binnen de muren van het oude politiegebouw op de Havana-site stond.

Terugkeer naar Oud-Merksem

Al in 2012 sprak het toenmalige districtsbestuur van Merksem de wens uit om het beeld opnieuw in ere te herstellen en terug naar Merksem te brengen. Toen er plannen kwamen voor de aanleg van een nieuw plein aan de voet van de Gabriël Theunisbrug, kwam het beeld weer in herinnering.

Het nieuwe plein werd ‘Duvelsplein’ gedoopt om de band met de buurt in ere te houden. Omdat ook het beeld een ode is aan de buurtbewoners én het op het Duvelsplein opnieuw in zijn oorspronkelijke buurt terecht zou komen, werd er niet lang getwijfeld om op het nieuwe plein plaats te maken voor dit mooie kunstwerk.

(bericht en foto District Merksem)

Latest Posts

Onze partners