8.4 C
Antwerpen
dinsdag, juni 11, 2024

Laatste nieuws

’t Hof van Even in Berchem heropent als creatieve ontmoetingsplek

Het Hof van Even – de tuin naast cultuurhuis c o r s o in de Driekoningenstraat in Berchem – kreeg de voorbije maanden een volledige make-over en is vanaf vandaag weer open. De tuin is heringericht met zitbanken, een podium, een nieuwe samentuin en buurtcompost en wordt zo een laagdrempelige, creatieve ontmoetingsplek voor jongeren en buurtbewoners. c o r s o ging voor het nieuwe ontwerp dan ook in gesprek met jongeren uit de buurt en buurtbewoners.

Het Hof van Even ontstond in 2018 als samentuin in een samenwerking tussen c o r s o (het toenmalige ccBe) en Stadsakker, een initiatief van Buurthuis Posthof. De tuin kreeg nu een volledige herinrichting: Stadsakker maakte een nieuwe samentuin en buurtcompost in het achterste gedeelte van de tuin; Atelier Recup vernieuwde het voorste gedeelte van de tuin met een podium – dat ook dienstdoet als zitgedeelte –, een buitenbar en een zittribune. De materialen (en het groen) die al in de tuin aanwezig waren, werden zo veel mogelijk gerecupereerd. Het Hof van Even heropende vandaag feestelijk tijdens Berchem Bruist, ­- de jaarmarkt van Oud-Berchem -, een initiatief van Hart van Berchem, de winkeliersvereniging van de Statiestraat en Driekoningenstraat waar het Hof van Even zich bevindt.

Cultuur in een groene omgeving
De tuin is toegankelijk voor iedereen die zich aan het tuinreglement houdt, maar focust daarbij vooral op de buurt en in het bijzonder op jongeren. Voor het ontwerp van de tuin ging c o r s o in gesprek met buurtbewoners en jongeren uit de buurt om een plek te creëren waar jongeren terechtkunnen om zich te ontspannen en aan culturele ontmoeting en ontdekking te kunnen doen. De tuin zal dan ook een verlengde zijn van de werking van c o r s o zelf: de focus wordt verlegd van een groene tuin met een cultureel aanbod naar een cultureel aanbod in een groene omgeving. c o r s o wil de tuin maximaal delen met partnerorganisaties, artiesten en buurtbewoners. De komende maanden wordt er gewerkt aan een culturele programmatie voor de tuin, en de eerste theatervoorstelling, ‘Our Century So Far’ van SKaGeN, werd reeds vastgelegd.

Het Hof van Even krijgt nog een nieuwe gevel, waarvoor de vergunningsaanvraag momenteel loopt. De nieuwe gevel zal het contact met de straat herstellen door te zorgen voor inkijk, een zitbank aan de straatkant en de kans om groen te laten groeien aan de gevel zodat ook de straatkant vergroent.

Nabilla Ait Daoud, schepen voor o.a. cultuur: “ ’t Hof van Even is klaar voor een frisse, nieuwe start! De tuin naast schouwburg c o r s o werd onderhouden door tientallen vrijwilligers uit de buurt, maar geraakte helaas in verval door aanhoudende overlast. Behalve op culturele beleving in het groen wordt er ook maximaal ingezet op veiligheid door de tuin beter afsluitbaar te maken, de openingsuren gelijk te trekken met die van c o r s o en te zorgen voor permanente camerabewaking.”

Jinnih Beels, schepen voor o.a. jeugd: “Jongeren hebben nood aan ruimte in de stad. Met dit project bieden we hen een plek om elkaar te ontmoeten, zichzelf te ontplooien en nieuwe dingen te ontdekken. Dat doen we niet alleen voor hen, maar ook door en met hen. Zo werd ’t Hof van Even mede door de input van de jongeren zelf ontworpen en ingericht. Daarnaast zal er ook ingezet worden op samenwerkingen met jeugdpartners uit de buurt om activiteiten op maat en met inspraak van de jongeren zelf te organiseren. Denk aan openluchtcinema, workshops, lezingen of deejay-sessies van jongeren zelf; deze plek biedt heel wat mogelijkheden voor enerzijds ontspanning, maar ook voor de talenten van jongeren uit de buurt.”

Buket Karaca, districtsschepen Berchem voor o.a. cultuur en samenleven: “ ’t Hof van Even is een unieke tuin midden in een drukke winkelstraat. Een fijne plek voor de ganse buurt, waar buurtbewoners elkaar kunnen ontmoeten en samen cultuur kunnen ontdekken in een groen jasje.”

Bericht en foto : Stad Antwerpen – district Berchem

Latest Posts

Onze partners